Huidverzorging 101 ✨

skincare-101-plants-are-purple

Huidverzorging is ingewikkeld. Tenminste, het lijkt ingewikkeld, op het eerste gezicht. De tijd dat we "elke vochtinbrengende crème" op ons gezicht konden smeren en ons goed voelden, ligt ver achter ons. In plaats daarvan beloven talrijke advertenties ons dat we er "vijf jaar jonger zullen uitzien in vijf minuten" en liggen woorden als retinol, hyaluronzuur en vitamine C op ieders lippen. Het is makkelijk om het grote geheel uit het oog te verliezen. En vooral: als de vele beloftes in reclames niet werken, zoeken we de fout bij onszelf. Misschien is er iets mis met onze huid? Misschien zijn we gedoemd om onophoudelijk te rimpelen? En wat als niet alleen de rimpels niet minder worden, maar de rode vlekken zelfs meer...?

Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. En bovenal, je huid is niet het probleem. Of het nu gaat om puistjes, rimpels of een gebrek aan glans, wij hebben tips en trucs verzameld over hoe je je huidverzorging realistisch aanpakt, hoe je de juiste producten gebruikt en wat je kunt verwachten. Dus, maak voor jezelf een heerlijke groene thee (die trouwens ook geweldig is tegen puistjes!) en ga met ons mee op reis naar een mooie, natuurlijke huid.

  1. Negeer advertenties die wonderen beloven

Ja, wij zijn er ook vaak genoeg ingetrapt. Zogenaamde beloftes dat al onze puistjes van de ene dag op de andere zullen verdwijnen of dat we er zoveel jonger uit zullen zien als we alleen deze ene crème gebruiken - maar ze zijn ook verleidelijk. Helaas is het een feit dat we huidveroudering niet op magische wijze volledig kunnen terugdraaien. Vaak wordt geadverteerd met producten die niet eens een zonbeschermingsfactor bevatten - wat betekent dat ze toekomstige huidveroudering ook niet voorkomen.

Daarom: vertrouw niet op veelbelovende claims, maar lees de ingrediëntenlijst en maak jezelf vertrouwd met wat ze doen.

  1. Zeg vaarwel tegen het idee dat één enkel ingrediënt al je problemen zal oplossen

Als iemand je vertelt dat hij alleen wortels eet en dat dat geweldig werkt, heb je gelijk om je twijfels te hebben. Ons lichaam heeft een hele reeks voedingsstoffen en vitaminen nodig. Hoe gezond wortelen ook mogen zijn, op de lange termijn kunnen ze het scala aan voedingsmiddelen dat we nodig hebben niet vervangen. Zo is het ook met onze huidverzorging. Onze huid is ons grootste orgaan en - terecht - veeleisend.

De beste manier om haar te verzorgen is "van binnen en van buiten", d.w.z. door een gezonde, gevarieerde voeding en een voedende huidverzorging.

En ja, wortelen zijn alsnog geweldig.

  1. Kies jouw huidverzorgingsproducten verstandig

Elke huid is anders. Wat voor de ene persoon geweldig werkt, hoeft jou niet te helpen en kan zelfs negatieve effecten hebben. Een goed voorbeeld is retinol: het ingrediënt dat wordt geroemd als een wonder tegen huidveroudering, kan bij een gevoelige huid helaas irritatie en roodheid veroorzaken. Daarom denken wij: een beetje inspiratie van dames met een mooie huid kan geen kwaad. Maar probeer het zeker zelf uit om te zien wat werkt voor jouw huid en wat niet. In geval van twijfel kan je altijd een dermatoloog raadplegen die jou tips kan geven die specifiek op jouw huid zijn afgestemd.

  1. Blijf consistent

Hoewel de meeste producten één of zelfs twee keer per dag moeten worden gebruikt, zijn er ook producten die je beter slechts één keer per week gebruikt om je huid niet te overbelasten. Als je jarenlang een mooie, verzorgde huid wilt hebben, kan je niet om regelmatige huidverzorging heen. Over 20 jaar zal de dagelijkse bescherming tegen de zon meer hebben opgeleverd dan het eenmalige "wonderwapen" uit de reclame.

  1. Een zachte scrub en zonnebrandcrème zijn je beste vrienden

Je huid blijft nieuwe cellen vormen en oude cellen sterven af. Deze liggen dan op het huidoppervlak en vormen een laagje dat de poriën verstopt en vuildeeltjes uit de lucht vasthoudt. Hierdoor ziet je huid er dof uit en is ze vatbaar voor puistjes. Met behulp van een zachte peeling kan je jouw huid ontstoppen en de frisse, jonge huidlaag eronder onthullen.

Zonnebrandcrème is nog belangrijker. Ja, het moet elke dag worden aangebracht - zelfs in de winter! Aan vochtinbrengende crèmes wordt vaak een licht zonnefilter (bijvoorbeeld SPF 15) toegevoegd. Voor de consument is dit zogenaamd gemakkelijk omdat het niet nodig is een extra product te gebruiken dat een irriterend laagje op de huid zou kunnen vormen. Helaas levert een zonnebrandcrème met een lage SPF onvoldoende resultaat op. Het maakt dus niet veel uit of je SPF 15 of helemaal geen zonnebrandcrème gebruikt. Daarom adviseren wij een lichte zonnebrand met SPF 30 of hoger.

  1. Verwacht geen onmiddellijke resultaten

Werd je op een morgen wakker en had je opeens rimpels? Nee? Wij ook niet! Huidveroudering en schade door blootstelling aan de zon treden niet binnen een paar uur op. Er bestaat ook geen wondermiddel dat deze verschijnselen in een paar uur doet verdwijnen. Er zijn ingrediënten, zoals hyaluronzuur, die uw huid voor een korte tijd steviger kunnen doen lijken - maar dat is slechts een illusie die niet blijft. Het neemt de tekenen van veroudering niet weg. Producten die echt werken hebben tijd nodig en, vooral, regelmatig gebruik (zie punt 4).

  1. Vermijd producten met agressieve of irriterende ingrediënten.

Het maakt niet uit hoeveel reclame er voor een ingrediënt wordt gemaakt: Als het jouw huid irriteert en roodheid veroorzaakt, moet je het vermijden. Als jouw huid geïrriteerd is, kan het niet langer als een natuurlijke barrière functioneren en wordt het zonder bescherming blootgesteld aan schadelijke milieu-invloeden. Vooral parfums en geurstoffen zijn niet goed voor je huid, maar geven alleen maar onnodige irritatie. Vooral als je weet dat je gevoelig bent voor geurstoffen, kan je kiezen voor een geurvrije versie van jouw favoriete product.

  1. Respecteer de individuele aard van jouw huid

Als je bij het gebruik van een cosmetisch product een licht kriebelend of prikkend gevoel krijgt, kan je beter op een ander product overschakelen. Dit geldt natuurlijk des te meer als je last heeft van roodheid of open plekken. Je huid kan veel verdragen zonder symptomen te vertonen - maar als het al aangeeft dat er iets mis is, moet je ernaar luisteren.

Volgende lezen

medow-plants-are-purple
so-lange-dauert-es-bis-meiner-hautpflege-wirkt-plants-are-purple

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.